Mast at Budgens

June 20, 2017

The installation of a 15m replica telegraph pole, 2no. microwave dishes, 2no. equipment cabinets, along with ancillary works on land at Bath Road Wells Somerset.  Ref/no. 2017/1328/FUL.

Comments from Wells Civic Society

The proposed mast and associated cabinets lie within the Wells Conservation Area.  The Wells Conservation Area Appraisal (October 2011) relates to the constituent character areas.  The positive features in this part of the Conservation Area include views of St Thomas Church – a grade II* listed building and “opposite views to the south towards a backdrop of dense woodland on Tor Hill”.  The clutter and scale of the proposal would have an adverse impact on both of these features.  Furthermore, this character area, as analysed in the Appraisal identifies “overhead cables and telegraph poles” as key negative features in this area.  The proposal would exacerbate this negative aspect.

The proposed works would sit beside an existing school sign and an 8m lamp post.

These works would intrude into the adjoining footway which is regularly used by local residents walking to and from the City and also children and parents accessing  Stoberry School.

The Society would recommend to the Council that the application is refused on the following grounds:

1.       The proposed telecommunication mast and associated cabinets by virtue of their inappropriate siting, excessive scale and bulk and unsympathetic functional design would result in a highly visual prominent and incongruous development which would harm the visual appearance and character of the streetscene, particularly the views towards St Thomas Church and also of woodland to the south.  The proposal would fail to preserve or enhance the significance and setting of  heritage assets, namely both St Thomas Church and also the Wells Conservation Area contrary to policy DP3 of the Mendip Local Plan and paragraphs  56 – 68 and 126 – 141 of the National Planning Policy Framework.

2.       The siting and size of the proposal is such as to cause an obstruction to pedestrians using the footway contrary to policy DP9 of the Mendip Local Plan.

 

This application was refused and an appeal has been lodged under reference APP/Q3305/W/17/3184981.  The Society has submitted their objection to the Planning Inspectorate.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 13, 2020

November 15, 2019

November 26, 2018

November 26, 2018

November 26, 2018

August 31, 2018

August 31, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square